سوالات متداول در رابطه با سیستم های خورشیدی

پنل های خورشیدی از سیلیکون ساخته شده‌اند که یک جامد کریستالی سخت و شکننده است که عنصر دوم فراوان در پوسته زمین بعد از اکسیژن می‌باشد. این ماده نیمه رسانا است.

به نسبت برق تولیدی توسط پنل خورشیدی به انرژی خورشیدی دریافتی توسط این پنل که در معرض تابش قرار داشته، راندمان پنل خورشیدی می‌گویند. راندمان پنل های خورشیدی موجود و مرسوم که در بازار مورد استفاده هستند بین 11 تا 20 درصد می ‌باشد.

پنل های خورشیدی در دو نوع مونو کریستال و پلی کریستال قابل دسته بندی هستند. سری مونوکریستال با کیفیت تر و دارای درصد خلوص بالاتری می باشد و تولید برق بیشتری می نماید و البته قیمت بالاتری نیز دارد.

سری پلی کریستال و یا مولتی کریستال ساخته شده از چند نوع سیلیکون است. گرچه این نوع پنل خورشیدی از درصد خلوص پایین تری برخوردار است اما کارایی خود را داشته و اقتصادی تر نیز هست. پلی کریستال ها از مقاومت بیشتری برخوردار اند و برای مناطق گرم مناسب تر هستند. با توجه به این موارد، در توان الکتریکی خروجی یکسان، مساحت و ابعاد پنل های خورشیدی پلی کریستال بیشتر از مونوکریستال است.

سیستم خورشیدی آفگرید و یا جدا از شبکه به سیستم خورشیدی گفته می ‌شود که با استفاده از تجهیزات خورشیدی می ‌توانند بدون اتصال به شبکه برق سراسری نیازهای برقی یک فضا را برطرف نمایند. در سیستم ‌های آفگرید علاوه بر این‌که فرد از شبکه برقی دریافت نمی‌کند، شبکه نیز از فرد برق دریافت نمی‌کند. انواع مصارف و نیازها به الکتریسیته مانند روشن کردن و راه‌اندازی وسایل برقی خانگی با استفاده از یک ” سیستم آفگرید خورشیدی ” امکان‌پذیر می ‌باشد.

سیستم خورشیدی آنگرید یا متصل به شبکه سیستمی است که فرد با استفاده از راه‌اندازی یک نیروگاه خورشیدی شخصی تولید برق خورشیدی می ‌نماید اما این برق را به شبکه انتقال می‌ دهد و البته بابت آن پول دریافت می‌کند. در این حالت نیروگاه خورشیدی شخصی و یا خانگی برق تولیدی خود را از طریق یک کنتور جداگانه به شبکه می‌دهد و بر اساس میزان برق تولیدی به صاحب نیروگاه پول پرداخت می ‌شود.

یک سیستم خورشیدی به تجهیزات و المان‌ هایی از قبیل پنل خورشیدی، ” شارژ کنترلر خورشیدی ” ، باتری و اینورتر نیاز دارد. پنل خورشیدی کار تولید برق را برعهده دارد؛ شارژ کنترلر خورشیدی به دلیل تغییرات و عدم یکنواختی که در تولید برق توسط پنل خورشیدی وجود دارد و می‌تواند به تجهیزات و باتری آسیب برساند استفاده می‌شود و برق ورودی پنل را در یک محدوده مشخص نگه داشته و به تجهیز بعدی می‌رساند.

 اینورتر نیز همان‌طور که گفته شد وظیفه تبدیل برق DC به AC را برعهده دارد. باتری هم همان‌طور که از نام آن برمی‌آید وظیفه ذخیره برق تولیدی پنل را به دوش می‌کشد تا در مواقعی که برق خورشیدی تولید نمی‌شود بتواند برق ذخیره باتری برای مصارف استفاده کرد؛ مانند شب‌ها و یا روزهای ابری که تابش خورشید موجود نمی ‌باشد.

تولید برق خورشیدی به فصل وابسته نیست بلکه به تابش نور خورشید وابسته می ‌باشد. همان‌طور که می ‌دانیم در زمستان نیز مانند تابستان کره زمین از تابش خورشید بهره‌مند می‌باشد و در نتیجه با آن‌که هوا سردتر است، اما تولید برق خورشیدی به ‌هیچ‌ وجه متوقف نخواهد شد. حتی در فصل‌هایی که کمی هوا خنک‌تر است به دلیل کنترل دمای سطح پنل های خورشیدی، راندمان پنل ها بالاتر نیز می‌رود؛ چرا که دمای بالا برای پنل های خورشیدی عاملی برای کاهش راندمان می ‌باشد.

قطعا شب‌ها به دلیل عدم وجود تابش آفتاب، پنل های خورشیدی تولید برق نمی‌کنند. اگر نیاز به برق خورشیدی در شب داشته باشید، می‌بایست آن را در باتری ذخیره کنید و شب ‌ها از باتری برای تامین برق خود استفاده نمایید.

طول عمر پنل های خورشیدی 20 الی 25 سال می ‌باشد. پس از گذشته این میزان زمان، با توجه به کیفیت پنل خورشیدی و برند آن، از راندمان پنل کاسته می ‌شود.

هزینه‌ای که باید برای تعمیر و نگهداری از سیستم‌های خورشیدی کنار بگذارید چیز زیادی نیست. درواقع شما برای راه‌اندازی یک سیستم خورشیدی تنها به سرمایه اولیه نیاز دارید؛ درنتیجه نیاز خاصی به تعمیر و نگهداری آن در صورت استفاده معمول و مناسب و عدم آسیب‌رساندن به تجهیزات وجود نخواهد داشت.

عوامل محیطی تاثیرگذار بر عملکرد پنل خورشیدی شامل تابش خورشید، دمای هوا، رطوبت هوا، آلودگی‌های موجود در هوا، وجود گرد و غبار، سایه‌ی اجسام و درختان و… می‌باشد. هر کدام از این عوامل بسته به کم‌وزیاد بودن آن ‌ها می ‌توانند در تولید برق خورشیدی و عملکرد پنل ها تاثیرگذار باشند.

بله پنل های خورشیدی نیاز به شستشو دارند چراکه اساس کار این پنل ها دریافت نور خورشید و تبدیل این نور به الکتریسیته می‌باشد. حال در نظر بگیرید که مانع و حایلی جلوی این دریافت نور را بگیرد در این شرایط راندمان پنل ها کاهش پیدا می‌کند و اگر به‌صورت کلی پنل ها تحت تاثیر آلودگی نتوانند نور خورشید را دریافت کنند تولید برق توسط پنل خورشیدی با مشکل مواجه می‌شود.

شستشوی پنل های خورشیدی به دو روش دستی و مکانیزه صورت می‌گیرد. در روش دستی که اکثراً برای تعداد پنل های کوچک به کار برده می‌شود کافی است با آب و جارو پنل خورشیدی را تمیز کرد و نیازی به مواد شوینده و وسایل زبر و آسیب‌زننده مانند اسکاج وجود ندارد. در شستشوی مکانیزه نیز با توجه اینکه بیشتر در نیروگاه‌های بزرگ‌تر و با تعداد پنل های بیشتر کارایی دارد، با استفاده از ربات‌هایی کار شست‌وشو صورت می‌گیرد و اپراتور تنها می‌بایست در انتهای هر مسیر جهت حرکت ربات را تغییر دهد.